Echo van rijk verleden

Het park is strak en symmetrisch aangelegd, zoals dat in de zeventiende eeuw gebruikelijk was voor buitenplaatsen. De monumentale toegangspoort en de paden waren zo ontworpen, dat er zichtlijnen ontstonden naar het landhuis. Dit landhuis, ooit bewoond door Menno baron van Coehoorn, weerspiegelde zijn statuur met kenmerkende architecturale elementen zoals Korinthische pilasters en een driehoekig fronton. Het park, oorspronkelijk in Franse stijl aangelegd, werd later verrijkt met elementen uit de Engelse landschapsstijl, waardoor bezoekers nog altijd kunnen genieten van een parkbos met schoonheid en diversiteit.

Prachtige stinzenflora in het Wikelerbosk

Of het nu door toedoen van baron van Coehoorn was, of een van de latere bewoners, de stinzenflora speelt al honderden jaren een belangrijke rol in de lusthof. In het vroege voorjaar meldt zich als eerste het weelderig bloeiende daslook, later gevolgd door de vingerhelmbloem, de zeldzame gevulde anemoon en adderwortel. Met name in het deel achter de kerk vind je veel daslook, onmiskenbaar door de geur van uien als je in de buurt komt. Deze plant kan wel tot 40 centimeter hoog worden en heeft witte bloemen die in losse bolvormige clusters groeien.

De Friese naam “sipeltsjeblom” verwijst naar de sterke, kruidige geur, terwijl de wetenschappelijke naam “ursinum” afkomstig is van het bijgeloof dat beren zich na hun winterslaap als eerste tegoed deden aan deze plant. In het Duits staat het bekend als “Bärlauch”, wat ook verwijst naar beren. De Nederlandse naam “daslook” kan komen van dassen, die vaak onder deze planten hun hol hadden. Daslook gedijt goed in eiken- en beukenbossen op voedselrijke grond, wat precies de omgeving is van het Wikelerbosk.

Eropuit

Waar kun je dit adellijke bos vinden?

Gebied: Wikelerbosk
  • pets
  • family_restroom
  • ice_skating
  • hiking
Wikelerbosk
In het pittoreske dorp Wyckel ligt het Wikelerbosk, ook wel het Van Coehoornsbos genoemd....
Lees meer

Prachtige stinzenflora in het Wikelerbosk

Of het nu door toedoen van baron van Coehoorn was, of een van de latere bewoners, de stinzenflora speelt al honderden jaren een belangrijke rol in de lusthof. In het vroege voorjaar melden de krokussen zich als eerste. Al snel volgen de vingerhelmbloem en daarna de  weelderig bloeiende daslook, de zeldzame gevulde anemoon, de boshyacinten en tenslotte deadderwortel. De daslook is hier al waargenomen in 1760 toen hortulanus David Meese de planten beschreef in de eerste flora van Friesland; de Flora Frisica. Hij beschreef de vindplaats als volgt: ‘by Balk en Wykel aan dykjes en kanten van Koorn-land’.

Sipeltsjeblom

Met name in het deel achter de kerk vind je veel daslook, onmiskenbaar door de geur van uien als je in de buurt komt. Deze plant kan wel tot 40 centimeter hoog worden en heeft witte bloemen die in losse bolvormige clusters groeien. De Friese naam “sipeltsjeblom” verwijst naar de sterke, kruidige geur, terwijl de wetenschappelijke naam “ursinum” afkomstig is van het bijgeloof dat beren zich na hun winterslaap als eerste tegoed deden aan deze plant.

In het Duits staat het bekend als “Bärlauch”, wat ook verwijst naar beren. De Nederlandse naam “daslook” kan komen van dassen, die vaak onder deze planten hun hol hadden. Daslook gedijt goed in eiken- en beukenbossen op voedselrijke grond, wat precies de omgeving is van het Wikelerbosk. Er zit echter ook een keerzijde aan de overvloedige daslook: het is een sterke groeier en verdringt daarmee andere zeldzame stinzenplanten zoals de vingerhelmbloem en gevulde bosanemoon. Ons beheer stemmen we hier op af, we houden de daslook binnen de perken en zorgen actief voor vermeerdering van de andere stinzenplanten.

Park behoeft onderhoud

Het toegangshek in het park is een staaltje van stilistische pracht die de welvaart van Meerenstein uitstraalde. Je kunt de architectuur van het oude landhuis herkennen in het hekwerk. De strakke stijl en het oog voor detail getuigen van de welvaart van die tijd. Er is niet bezuinigd op de afwerking; de gietijzeren spijlen zijn puntig en de poortelementen hoekig. Momenteel wordt er gewerkt aan de restauratie van het hekwerk. Er worden enkele punten bijgesmolten met behulp van een ouderwetse methode, omdat verzinken niet mogelijk is.v

Stilistische schoonheid van toegangshek

Het toegangshek aan het begin van het park is een staaltje van stilistische pracht die de welvaart van Meerenstein uitstraalde. Je kunt de architectuur van het oude landhuis herkennen in het hekwerk. De strakke stijl en het oog voor detail getuigen van de welvaart van die tijd. Er is niet bezuinigd op de afwerking; de gietijzeren spijlen zijn puntig en de poortelementen hoekig.v

Een groen hart voor het Friese landschap

Word vrijwilliger bij It Fryske Gea

Trots zijn wij op onze vrijwilligers! Zonder hen kunnen wij onze missie niet volbrengen: het beschermen, behouden en ontwikkelen van natuur en erfgoed. Draag jij het Friese landschap ook een groen hart toe?