Thuisbasis van vele vogels

Vooral in de winter en het vroege voorjaar komen honderden vogels op het mooie binnenmeertje af. Smienten, meerkoeten, kuifeenden en tafeleenden, ze rusten uit op het veilige water en zoeken hun voedsel in de omringende weilanden. De futen, kuifeenden en tafeleenden gebruiken de Botmar ook als broedgebied.

Op de brede rietstroken vinden vogels zoals sprinkhaanzanger, rietgors en rietzangers hun rust. Ze houden van overjarig riet, dat wil zeggen dat het riet meer dan een jaar oud is en daardoor steviger. Een bijzondere bewoner is de waterral. Deze stiekeme vogel laat zich niet vaak zien, maar je kan hem wel horen. Deze – toch niet zo – bescheiden vogel maakt namelijk behoorlijk veel lawaai. Wanneer hij vanuit het riet roept, dan klinkt het als het gegil van een speenvarken.

“Een bruine kiekendief zweeft traag over het riet van de Botmar. Tijdens zijn zoektocht naar lekkere muizen herken je hem aan zijn houding. Hij houdt de vleugels in een kenmerkende V-vorm.”

De Friese natuur rondom de Botmar

Om het meer liggen hier en daar wat moerasbosjes waar verschillende vogels in broeden. Deze bosjes bestaan voornamelijk uit els, wilg, sporkehout en ruwe berk. Bij de oever vind je verschillende moerasplanten zoals veenreukgras, moerasviooltje, holpijp en naaldwaterbies. Qua waterplanten vind je hier de gele plomp en witte waterlelie. Zij fleuren het wateroppervlak op met hun prachtige bloemen.

Help kuikens overleven

Steun de weidevogels

Weidevogels zoals de kievit, tureluur, scholekster en grutto hebben het moeilijk in Nederland. Ze brengen te weinig jongen groot om de populatie in stand te houden. Met jouw hulp kunnen we meer weidevogelgrond veiligstellen en inrichten, waterpompen aanschaffen en broedgebieden beschermen. Geef de kuikens een kans op een toekomst!

Bewoners van Botmar

Flora en fauna

It Fryske Gea zet zich in voor het beschermen en ontwikkelen van de biodiversiteit. Benieuwd hoe wij dit doen en hoe jij kunt helpen? Ontdek het verhaal van de bewoners van onze gebieden.

Flora en fauna: Bruine kiekendief
Bruine kiekendief
Ontdek verder
Flora en fauna: Fonteinkruiden
Fonteinkruiden
Ontdek verder
Flora en fauna: Kolgans
Kolgans
Ontdek verder
Flora en fauna: Riet
Riet
Ontdek verder
Flora en fauna: Slobeend
Slobeend
Ontdek verder