Oorspronkelijke hakhoutbosjes

De bosjes Grikelân en Turkije brachten vroeger geld op door het oogsten van hakhout wat gebruikt werd in houtkachels of in ovens van bakkerijen. De bast en de schors van de eiken waren van belang voor de leerlooierij. Elke tien tot twaalf jaar werden in mei en juni de takken gehakt. Door de sterke sapstroom in die maanden liet de bast gemakkelijker los. De bast werd van de stammen los geklopt en afgeschild. Vervolgens werd deze gedroogd in schuren of buiten in de wind. De fijngemalen bast, de zogenaamde ‘run’ was het eindproduct en werd in de leerlooierij gebruikt om het leer te verduurzamen. Met één hectare hakhout konden ongeveer veertien huiden worden gelooid.

“Grikelân en Turkije, vanwaar deze namen? De familie Van Sminia vond dit toepasselijke namen voor de bosjes. Zij hebben ze laten aanleggen met de opbrengst van Griekse en Turkse staatsobligaties.”

Ontstaan van opgaande bosjes

Tegenwoordig heeft het oogsten van het hout niet meer de hoogste prioriteit. It Fryske Gea probeert juist meer variatie in het gebied te laten ontstaan. Ons beheer is erop gericht om opgaande bosjes te laten ontstaan. Dit betekent dat er hoge bomen groeien met daaronder veel verschillende struiklagen met hulst. Hier komt wel een uitdaging bij kijken, namelijk het zorgen voor genoeg licht op de bosbodem. Alleen bij genoeg licht wil er een kruidlaag groeien. Op deze wijze wordt een bos ontwikkeld met drie etages: een kruidlaag, struweel en bomen.

Andere plannen voor het Kaetsjemuoisbosk

Voor het Kaetsjemuoisbosk, een afzonderlijk bosgebied nabij de sportvelden van Mûnein, heeft It Fryske Gea een andere aanpak gekozen. Hier wordt ieder jaar een vijftiende deel van het bosje gekapt voor het hakhout. Door deze aanpak wordt het niet een opgaand bos maar is er constant variatie in het groeiproces. Na vijftien jaar is de hele cyclus rond en kan deze opnieuw beginnen.

Benieuwd wat hakhoutbeheer nou concreet oplevert aan nieuwe natuur? Lees meer over cultuurhistorisch hakhoutbeheer.

Natuuruitjes voor jong en oud!

Ga mee op excursie

Ontdek het Friese landschap of verwonder je over onze cultuurhistorische pareltjes. Bos, heide of moeras, onze excursieleiders vertellen je honderduit over onze gevarieerde natuurgebieden!

Eropuit in It Fryske Gea

Natuurroutes

Houd je van cultuur en natuur, van struinen en onderzoeken? It Fryske Gea biedt je oneindig veel mogelijkheden om te wandelen, te fietsen, te varen of om je eigen route te plannen.

  • pets
  • hiking
Wandelen Grikelân en Turkije
Ontdek route

Bewoners van Grikelân en Turkije

Flora en fauna

It Fryske Gea zet zich in voor het beschermen en ontwikkelen van de biodiversiteit. Benieuwd hoe wij dit doen en hoe jij kunt helpen? Ontdek het verhaal van de bewoners van onze gebieden.

Flora en fauna: Boomklever
Boomklever
Ontdek meer
Flora en fauna: Grote bonte specht
Grote bonte specht
Ontdek meer
Flora en fauna: Ree
Ree
Ontdek meer