Droogmakerij op kleigrond

Oorspronkelijk was de Súdermarpolder een droogmakerij op kleigrond, waarbij een meer werd drooggelegd om landbouwgrond te creëren. Tegenwoordig is een aanzienlijk deel van de polder in het bezit van It Fryske Gea. De voormalige invloed van zout water door de Zuiderzee is nog steeds zichtbaar in de omgeving, aangezien er op sommige plaatsen nog zoute kwel aanwezig is. Dit uit zich in de aanwezigheid van verschillende plantensoorten die gedijen in zoute omstandigheden, zoals Engels gras, melkkruid, zilte schijnspurrie en schorrezoutgras, die je langs de slootkanten kunt aantreffen.

“Aan de ene kant van de zeedijk hoor je zomers het IJsselmeerwater klotsen, terwijl aan de andere kant de weidevogels zoals grutto en kievit naar je roepen.”

Thuis voor weidevogels en ganzen

Naast deze zoutminnende planten is de Súdermarpolder rijk aan andere natuurlijke schoonheden. In het voorjaar bloeien de zwanenbloemen in de sloten, terwijl de muizenstaart in grote aantallen tot bloei komt. Talrijke weidevogels voelen zich hier thuis, zoals de tureluur en de veldleeuwerik, die hier broeden. In de winter is de polder verre van leeg; integendeel, diverse ganzen en trekvogels strijken hier neer om te grazen, waaronder de brandgans, kolgans, smienten, kemphanen, goudplevieren en wulpen.

Perfect uitzicht vanaf de Zuiderweg op de Dyksfeart

Vanaf de Zuiderweg kun je een heel stuk meebewegen met de Dyksfeart. Het stuk tussen Reaklif en Stavoren is deels in eigendom van It Fryske Gea. In de brede vaart kom je vaak groepjes meerkoeten en kuifeenden tegen. In het vroege voorjaar kun je luisteren naar het roepen van de roerdomp terwijl je geniet van de duikkunsten van de dodaars. Op winderige dagen komen aalscholvers van het IJsselmeer naar de brede delen van de Dyksfeart om te foerageren op vis.

Bewoners Súdermarpolder

Flora en fauna

It Fryske Gea zet zich in voor het beschermen en ontwikkelen van de biodiversiteit. Benieuwd hoe wij dit doen en hoe jij kunt helpen? Ontdek het verhaal van de bewoners van onze gebieden.

Flora en fauna: Tureluur
Tureluur
Ontdek meer
Flora en fauna: Roerdomp
Roerdomp
Ontdek meer
Flora en fauna: Smient
Smient
Ontdek meer
Flora en fauna: Fonteinkruiden
Fonteinkruiden
Ontdek meer
Flora en fauna: Kievit
Kievit
Ontdek meer
Flora en fauna: Slobeend
Slobeend
Ontdek meer
Flora en fauna: Veldleeuwerik
Veldleeuwerik
Ontdek meer
Flora en fauna: Zeearend
Zeearend
Ontdek meer

Help kuikens overleven

Steun de weidevogels

Weidevogels zoals de kievit, tureluur, scholekster en grutto hebben het moeilijk in Nederland. Ze brengen te weinig jongen groot om de populatie in stand te houden. Met jouw hulp kunnen we meer weidevogelgrond veiligstellen en inrichten, waterpompen aanschaffen en broedgebieden beschermen. Geef de kuikens een kans op een toekomst!