De herinrichting van de polder is noodzakelijk om zowel de landschappelijke als ecologische waarde te vergroten. Samen met de Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân is gekozen om de polder te ontwikkelen tot een gebied met natte, bloemrijke hooilanden. Dit draagt op termijn bij aan het behoud en herstel van soorten zoals de Noordse woelmuis, watersnip, roerdomp en porseleinhoen en vormt het een belangrijk toevluchtsoord voor wintergasten, zoals eenden en ganzen. Daarnaast biedt de polder potentieel voor broedplaatsen van weidevogels, zoals de grutto en tureluur.

Ingrepen

Om de gewenste natuurdoelen te realiseren, zijn de volgende ingrepen uitgevoerd:

  • Waterbeheer: Een nieuwe stuw is geplaatst om het waterpeil te verhogen en vernatting in de winter en voorjaar mogelijk te maken. De greppelstructuur is aangepast door het frezen van de greppels en het aanleggen van nieuwe kopakkerbuizen.
  • Verfraaiing en verbreding van sloten: Slotoevers zijn verflauwd en sommige sloten zijn verbreed om ruimte te bieden voor rijke oeverbegroeiing. Ruime duikers in dammen zorgen voor betere waterdoorstroming en leefomstandigheden voor waterplanten, vissen en insecten.
  • Versterking rietkragen: De kwetsbare rietkraag aan de westzijde is tijdelijk versterkt met een damwand om verdere schade door de zuidwestenwind te voorkomen. Dit voorkomt verdere erosie, creëert rustiger water en vispaaimogelijkheden en biedt mogelijkheden voor herstel van de rietkraag.
  • Landschapsbeheer: Enkele wilgenbomen zijn verwijderd om de landschappelijke openheid te behouden en oeverbeschadiging door omvallende bomen te voorkomen.

Gewenste resultaten

Met deze maatregelen streven we naar een landschappelijke en ecologische versterking van de polder door deze op termijn om te vormen tot een rijke en diverse hooilanden die geschikt zijn voor verschillende vogelsoorten, zoogdieren en waterleven die horen bij Fryslân. Het project richtte zich op het behoud van belangrijke soorten, zoals de Noordse woelmuis, watersnip en roerdomp, en het creëren van rustplaatsen voor wintergasten. Tegelijkertijd werd de landschappelijke waarde van dit karakteristieke Friese landschap, het zogenaamde ‘bûtlân’, behouden, met aandacht voor de openheid en de karakteristieke hooilanden in het gebied. Door deze inspanningen draagt de herinrichting bij aan het behalen van de Natura 2000-doelen in het Friese Meren-gebied

Gerelateerde berichten

Meer over dit project

Meer over dit project en lees over hoe It Fryske Gea zich inzet voor het beschermen, beheren en ontwikkelen van de natuur en cultuurhistorie in Fryslân.

: Succesvol natuurherstel in Friese meren De Fluezen en De Morra
Succesvol natuurherstel in Friese meren De Fluezen en De Morra
In de Friese meren De Fluezen en De Morra is een omvangrijk natuurherstelproject succesvol afgerond. Met een...
Lees meer
: Zie je een gele boei? Vogelrustgebied!
Zie je een gele boei? Vogelrustgebied!
In de winterperiode kom je gele boeien met de tekst ‘ik rust!’ tegen op...
Lees meer