Kleine deelgebieden

De Fluezen bestaat uit verschillende kleine deelgebieden, met allemaal hun eigen sfeer. De Fûgelhoeke is een meertje ten zuiden van de Morra en de Lânseinpolder bestaat uit hooilanden ten zuiden van de Fluezen. Het eiland de Oarden is in het verleden van Lânsein gescheiden door de aanleg van de vaargeul. Aan de oostkant van Koudum vind je het meertje It Sân met haar rietranden. Buiten de dijk liggen de uitgestrekte boezemlanden, zoals Bûtlân de Fluezen. Het Fûgeleilân is een vogeleilandje bij uitstek en het Koudumerboskje is een ruig wilgenbos.

Vogelrijke meren vlakbij Koudum

De namen van twee van de deelgebieden van het omvangrijke natuurgebied de Fluezen zeggen het al. De Fûgelhoeke en het Fûgeleilân zijn rijk aan vogels. De combinatie van water, riet en boezemlanden trekt veel dieren aan. Vanzelfsprekend zijn hier veel riet- en watervogels, maar in de struiken langs het fietspad vinden ook tuinfluiter en spotvogel een plaats. Dit Natura-2000 gebied is van internationale waarde, onder andere vanwege de rustfunctie voor watervogels. In de winter is het gebied zeer belangrijk voor grote aantallen overwinterende eenden en ganzen!

Lânseinpolder

Het hooiland van Lânseinpolder langs de Fluezen staat in de zomer vol bloeiende grassen en kruiden. Gestreepte witbol, kale jonker en echte koekoeksbloem maken er een kleurrijk geheel van. De bloei van de grote ratelaar met zijn mooie gele bloemen mag zelfs spectaculair genoemd worden.

It Sân

In de Fluezen komt ook kruidenrijk rietland voor in het deelgebied It Sân, met moerasvaren, moerasbasterd-wederik, rietorchis en echte koekoeksbloem. Op veel kleinere schaal komt zuur veenmosrietland voor. Tussen het veenmos gedijen kamvaren, waternavel, zompzegge en veenreukgras. Waar de rietzoom erg dicht is, staat de moerasmelkdistel op sommige plaatsen manshoog. Het gebied is verder een erg belangrijke rustplaats voor watervogels jaarrond.

Help kuikens overleven

Steun de weidevogels

Weidevogels zoals de kievit, tureluur, scholekster en grutto hebben het moeilijk in Nederland. Ze brengen te weinig jongen groot om de populatie in stand te houden. Met jouw hulp kunnen we meer weidevogelgrond veiligstellen en inrichten, waterpompen aanschaffen en broedgebieden beschermen. Geef de kuikens een kans op een toekomst!

Bûtlân de Fluezen

Weidevogels als kievit en tureluur houden wel van het natte land van de boezemlanden van het ‘Bûtlân de Fluezen’. De bergeend laat zich geregeld zien en de fuut zoekt zijn heil vooral in de rietzoom. Ook buiten de broedtijd zijn de boezemlanden belangrijk voor vogels. Lepelaars zoeken er naar voedsel, aalscholvers vissen op het meer en in herfst en winter raakt het boezemland af en toe bevolkt door grote aantallen eenden en ganzen. Steeds vaker wordt ook de otter en de krooneend in het gebied gezien. Ook hier is recent een groot deel onder handen genomen in het kader van Natura-2000.

Eiland de Oarden

It Sân (het water tussen de eilandjes Sânkop en De Oarden) biedt broedplaats aan veel tafel- en krakeenden. Ook het baardmannetje nestelt hier, net als de bruine kiekendief en de roerdomp. In de zomer vindt hier beweiding plaats om te voorkomen dat het eiland gaat verbossen. In het kader van Natura-2000 is een slenk gegraven op het eiland ten behoeve van oeverontwikkeling en als paai- en opgroeigebied voor vis.

Koudumerboskje

Van een heel andere orde dan de terreinen van water, moeras en weiland is het Koudumerboskje. In dit wilgenbosje in het open gebied langs meer en kanaal komen heel wat broedvogels voor. Houtduif, grasmus, tuinfluiter, fitis en winterkoninkje behoren tot de bewoners. In het bosje groeien veel verschillende soorten varens en in de rietzoom langs de grondberging groeien diverse moerasplanten.

De zeearend heeft zich ook genesteld in het Koudumerboskje. Het majestueuze nest is goed te zien vanaf de parkeerplaats naast het aquaduct. Daarnaast is het deelgebied in het kader van N2000 uitgebreid met een nieuw moeras en de aanleg van slenken.

Bewoners van de Fluezen

Flora en fauna

It Fryske Gea zet zich in voor het beschermen en ontwikkelen van de biodiversiteit. Benieuwd hoe wij dit doen en hoe jij kunt helpen? Ontdek het verhaal van de bewoners van onze gebieden.

Flora en fauna: Echte koekoeksbloem
Echte koekoeksbloem
Ontdek meer
Flora en fauna: Dotterbloem
Dotterbloem
Ontdek meer
Flora en fauna: Argusvlinder
Argusvlinder
Ontdek meer
Flora en fauna: Slobeend
Slobeend
Ontdek meer
Flora en fauna: Wintertaling
Wintertaling
Ontdek meer
Flora en fauna: Bever
Bever
Ontdek meer
Flora en fauna: Fonteinkruiden
Fonteinkruiden
Ontdek meer
Flora en fauna: Grote ratelaar
Grote ratelaar
Ontdek meer
Flora en fauna: Kolgans
Kolgans
Ontdek meer
Flora en fauna: Riet
Riet
Ontdek meer
Flora en fauna: Zeearend
Zeearend
Ontdek meer
Flora en fauna: Aalscholver
Aalscholver
Ontdek meer