Nieuwe inrichting Peazemerlannen

De Peazemerlannen bestaan uit een zomerpolder, kwelder, oude dijken en slikken. In 1973 sloeg door een extreme storm het beukende water een gat in de dijk en kreeg de Waddenzee vrij spel in het noordelijke deel van de polder. Zo ontstond aan de rand van de dorpen Peazens en Moddergat een bijzonder natuurgebied met kwelder en zomerpolder. Sinds 2016 zijn de Peazemerlannen eigendom van It Fryske Gea en wordt het terrein beheerd als natuurgebied. We zagen mogelijkheden om de natuur meer ruimte te geven en bezoekers te laten genieten van het Wad. Wensen van omwonenden en partners van It Fryske Gea, waren een meer gevarieerde kwelder, uitbreiding van een jonge kwelder, meer broedvogels en bodem voor pionierssoorten en ook variatie voor de recreant.

Variatie van de kwelder

Koeien en schapen van een pachter van It Fryske Gea begrazen de greppelrijke zomerpolders. Deze grazers zijn belangrijke beheerders van het gebied. Een begraasde kwelder is aantrekkelijk voor vogels als visdief, scholekster en kluut. Terwijl een onbeweide kwelder ruimte biedt aan zeldzame planten als lamsoor en zeeaster en vogels als de velduil.
De kwelder van de Peazemerlannen werd niet begraasd, omdat het voor vee niet veilig was en voor de pachter niet praktisch is ingericht. Er was bijvoorbeeld geen vluchtmogelijkheid voor vee bij hoogwater. Ook was er voor het vee geen drinkwater beschikbaar in de kwelder. Nu zijn met overgangen op de zomerdijk de verruigde delen begraasbaar gemaakt.

Door begrazing ontstaat op de kwelder kortere vegetatie wat betere broedgelegenheid biedt voor kwelderbroedvogels. Op een deel van de kwelder mag geen vee komen en blijft onbeweid, zodat zeldzame planten als lamsoor en zeeaster en vogels als de velduil, voldoende ruimte houden. De combinatie van beweide en onbeweide delen op de kwelder zorgt ervoor dat de variatie van planten- en diersoorten nog verder toeneemt. Daarnaast is er voor het vee een vanghok geplaatst in de zomerpolder, als opvangmogelijkheid bij hoogwater.

Wandelroute naar Waddenzee en langs zomerkade

Wandelen in de Peazemerlannen is volop genieten van de mooiste vergezichten en luchten. Van de rust van een oud, tijdloos én dynamisch landschap. De geluiden van vogels. De enorme watervlakte. Het spel van de natuur. Eb en vloed. De wind. Een andere wereld. En tegelijk is die open waterrijke wereld onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de dorpen achter de dijk. Samen met de dorpsbewoners is gekeken naar een verbetering van de beleefbaarheid van het mini-kwelderlandschap aan de westzijde van de Peazemerlannen. Zonder dat dit ten koste gaat van de natuurwaarden. Vanaf de dijk bij Moddergat kun je nu heel het jaar een rondje lopen over de nieuwe  wandelroute. Om dit rondje te kunnen lopen, is een nieuwe brug aangelegd, waardoor de bezoeker naar het eind van de kwelder kan lopen en via de strekdam terug kon lopen of andersom natuurlijk Daarmee kan iedere recreant zich onderdompelen in het gevarieerde landschap van de zomerpolder tot aan de Waddenzee. Buiten het broedseizoen kunnen bezoekers het wandelrondje uitbreiden met een wandeling over de zomerdijk.  De oostkant van de Peazemerlannen heeft een rustfunctie voor vogels die bij hoog water naar het land trekken of in de het voorjaar hier broeden. Het gebied is afgesloten voor het publiek. De vogels kunnen op afstand vanaf de zeedijk worden bekeken.

Wandelroute Peazemerlannen

Help kuikens overleven

Steun de weidevogels

Weidevogels zoals de kievit, tureluur, scholekster en grutto hebben het moeilijk in Nederland. Ze brengen te weinig jongen groot om de populatie in stand te houden. Met jouw hulp kunnen we meer weidevogelgrond veiligstellen en inrichten, waterpompen aanschaffen en broedgebieden beschermen. Geef de kuikens een kans op een toekomst!

Gerelateerde berichten

Meer over dit onderwerp

Meer over dit project en lees over hoe It Fryske Gea zich inzet voor het beschermen, beheren en ontwikkelen van de natuur en cultuurhistorie in Fryslân.

: Meer kans voor weidevogels Warkumerwaard
Meer kans voor weidevogels Warkumerwaard
Werkzaamheden Op de aangekochte percelen stonden een oude melkschuur en mestzak die beide in...
Lees meer
: Aanvalsplan Grutto
Aanvalsplan Grutto
Ja, ik steun het Aanvalsplan Grutto Het Aanvalsplan Grutto werd in november 2020 overhandigd...
Lees meer
: Getijdenwijzer kwelder Westhoek voor bescherming rustende wadvogels
Getijdenwijzer kwelder Westhoek voor bescherming rustende wadvogels
Rusten op de kwelder Het is een prachtig gezicht: tienduizenden vogels strijken bij hoog...
Lees meer
: Weidevogels terug in Eanjumerkolken
Weidevogels terug in Eanjumerkolken
“Door het terugbrengen van greppels, het verhogen van het waterpeil en een mooie samenwerking...
Lees meer