
De Eanjumerkolken is een klein vogelparadijs waar talloze soorten foerageren, rusten en broeden. Weidevogels als tureluur, scholekster en kievit zijn hier in het voorjaar te vinden. Tijdens de vogeltrek bevolken duizenden smienten, goudplevieren en wulpen het gebied. Om nog maar te zwijgen van de enorme groepen kolganzen, grauwe ganzen en brandganzen die in de Eanjumer Kolken en omgeving overwinteren.
Over de Eanjumerkolken
De Eanjumerkolken is een kleinschalig natuurgebied van 141 hectare bij het dorp Anjum – Eanjum in het Frysk, vandaar de naam. Met twee cultuurhistorische elementen in de vorm van eendenkooien en de verspreid liggende drinkdobben, is het een uniek gebied. Tot het afsluiten van de Lauwerszee in 1969 was het een laaggelegen, slecht ontwaterd gebied waarvan het oorspronkelijke karakter door de ruilverkaveling in 1950 sterk was aangetast. De eendenkooien waren toen al eigendom van It Fryske Gea en in 1953 gebeurde dat ook met de laaggelegen graslanden.
Landschap en cultuurhistorie
Dankzij goed onderhoud zijn de eendenkooien als cultuurhistorische elementen in het landschap bewaard gebleven. Door het opwerpen van een kade kon voor het natuurgebied een eigen, hoger waterpeil worden gehandhaafd, wat de redding was voor de zoutminnende planten en de talrijke vogels in het gebied. In holle bomen broeden kauwen, holenduiven en bergeenden. Ransuil en boomvalk laten zich hier geregeld zien. Zangvogels als tuinfluiter, bosrietzanger, spotvogel, gekraagde roodstaart, rietzanger en winterkoninkje komen hier tot broeden.
Praktische Tips
- Deze culturele excursie duurt ongeveer anderhalf uur.
- Je legt in totaal ongeveer 2 kilometer af.
- De excursie is alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn.
- Trek laarzen of stevige schoenen aan.
- Trek voldoende laagjes kleding aan. Want je weet: er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding!
- Deelname is op eigen risico: je kunt natuur-verslaafd raken!