Over de Eanjumerkolken

De Eanjumerkolken is een kleinschalig natuurgebied van 141 hectare bij het dorp Anjum – Eanjum in het Frysk, vandaar de naam. Met twee cultuurhistorische elementen in de vorm van eendenkooien en de verspreid liggende drinkdobben, is het een uniek gebied.

Tot het afsluiten van de Lauwerszee in 1969 was het een laaggelegen, slecht ontwaterd gebied waarvan het oorspronkelijke karakter door de ruilverkaveling in 1950 sterk was aangetast. De eendenkooien waren toen al eigendom van It Fryske Gea en in 1953 gebeurde dat ook met de laaggelegen graslanden.

Landschap en cultuurhistorie

Dankzij goed onderhoud zijn de eendenkooien als cultuurhistorische elementen in het landschap bewaard gebleven. Door het opwerpen van een kade kon voor het natuurgebied een eigen, hoger waterpeil worden gehandhaafd, wat de redding was voor de zoutminnende planten en de talrijke vogels in het gebied.

In holle bomen broeden kauwen, holenduiven en bergeenden. Ransuil en boomvalk laten zich hier geregeld zien. Zangvogels als tuinfluiter, bosrietzanger, spotvogel, gekraagde roodstaart, rietzanger en winterkoninkje komen hier tot broeden.

In de Eanjumerkolken

Bezienswaardigheden

Er valt zoveel te beleven en ontdekken in Fryslân. In alle seizoenen en op allerlei manieren. De rijke cultuurhistorie, bijzondere parels in het landschap of neem een kijkje in een van onze vogelkijkhutten.

  • block
Van Asperenkoai Eanjumerkolken
Verken

Rijk aan vogels en planten

In de lage graslanden tussen de eendenkooien groeit de behaarde boterbloem, een voor Fryslân schaarse plant. Eind mei geven de helder gele bloemen het veld kleur, samen met de rode gloed van de veldzuring en de grijze tinten van de geknikte vossenstaart. In combinatie met de vele soorten vogels die hier te zien zijn, heeft het gebied – op gepaste afstand – de natuurliefhebber veel te bieden.

Zilte Vitaliteit

It Fryske Gea maakt zich sterk voor een vitale en bruisende Waddenkust. Een vitale kust vraagt om samenwerking en daarom nodigt de vereniging bewoners en gebruikers uit de kuststreek (landbouw, waterbeheer, recreatie, cultuur, dorpen) uit om in dialoog te gaan. Om met elkaar te zoeken naar gedeelde kansen. En kansen zijn er volop, zo laten bestaande initiatieven zien. Gezamenlijk kunnen we de Friese Waddenkust verrijken. Met projecten rond zilte landbouw, levendige dorpen, groene dijken en natuur. Zilt vormt de rode draad. Deze aanpak noemen we dan ook Zilte Vitaliteit.

Bescherming van de weidevogel

De afgelopen jaren zijn we begonnen met de herinrichting van de Eanjumerkolken als kansrijk gebied voor weidevogels. Door het terugbrengen van greppels, het verhogen van het waterpeil en een mooie samenwerking tussen It Fryske Gea en de pachters is al veel verbeterd, maar het doel is om het gebied nog geschikter te maken voor de weidevogels. Benieuwd welke resultaten we al hebben behaald en wat we nog meer gaan doen, waar we jouw steun bij kunnen gebruiken?

Help kuikens overleven

Steun de weidevogels

Weidevogels zoals de kievit, tureluur, scholekster en grutto hebben het moeilijk in Nederland. Ze brengen te weinig jongen groot om de populatie in stand te houden. Met jouw hulp kunnen we meer weidevogelgrond veiligstellen en inrichten, waterpompen aanschaffen en broedgebieden beschermen. Geef de kuikens een kans op een toekomst!

Bewoners van Eanjumerkolken

Flora en fauna

It Fryske Gea zet zich in voor het beschermen en ontwikkelen van de biodiversiteit. Benieuwd hoe wij dit doen en hoe jij kunt helpen? Ontdek het verhaal van de bewoners van onze gebieden.

Flora en fauna: Tureluur
Tureluur
Ontdek meer
Flora en fauna: Bergeend
Bergeend
Ontdek meer
Flora en fauna: Kluut
Kluut
Ontdek meer
Flora en fauna: Grutto
Grutto
Ontdek meer
Flora en fauna: Kievit
Kievit
Ontdek meer