Warkumermar

De Warkumermar is een polder die zijn naam dankt aan het in 1877 en 1878 drooggemalen meer. Bijzonder is dat het tot het laagste land van Fryslân behoort (-3,0 meter NAP). Het voormalige eiland ‘de Breewar’ is door het hoogte verschil dan ook nog goed vanaf de Breewarsdyk te zien. Net als vanaf de drukke N359, die helaas dwars door de Warkumermar loopt. Gelukkig houdt het de natuur niet tegen. It Fryske Gea is dan ook blij met de status van reservaat.

De polders hebben in het voorjaar een hoog waterpeil  (plas dras) en is dan in trek bij weidevogels. Eenden als slobeend, krakeend, zomertaling, kuifeend en wilde eend vertoeven graag in de met waterplanten begroeide slootjes. De aanwezigheid van de plant holpijp geeft aan dat het water een beetje brak is.

Aeltsjemar

De Aeltsjemar is rond 1644 drooggelegd, waarbij een groot deel van de oude ringdijk bewaard gebleven is. In greppels en sloten komt hier ijzerhoudend grondwater aan de oppervlakte, waardoor paardenbloem en zuring het goed doen. Beide polders zijn belangrijk voor ganzen. De omgeving kent belangrijke slaapplaatsen, zoals het Gaastwad nabij Gaast, de Oudegaasterbrekken en de Blauhústerpuollen. Het zijn vooral kolgans, brandgans en grauwe gans die zich hier laten zien.

Flora en fauna

Bewoners van Aeltsje- en Warkumermar

It Fryske Gea zet zich in voor het beschermen en ontwikkelen van de biodiversiteit. Benieuwd hoe wij dit doen en hoe jij kunt helpen? Ontdek het verhaal van de bewoners van onze gebieden.

Flora en fauna: Grutto
Grutto
Ontdek meer
Flora en fauna: Echte koekoeksbloem
Echte koekoeksbloem
Ontdek meer
Flora en fauna: Tureluur
Tureluur
Ontdek meer
Flora en fauna: Bostulp
Bostulp
Ontdek meer
Flora en fauna: Kievit
Kievit
Ontdek meer
Flora en fauna: Kluut
Kluut
Ontdek meer
Flora en fauna: Kolgans
Kolgans
Ontdek meer
Flora en fauna: Bever
Bever
Ontdek meer
Flora en fauna: Fonteinkruiden
Fonteinkruiden
Ontdek meer
Flora en fauna: Slobeend
Slobeend
Ontdek meer