Klein maar waardevol moerasgebied

Kleine hoekjes natuur kunnen heel waardevol zijn. De Teroelster Sipen bewijzen dit. Ze hebben grote waarde als broedgebied voor vogels die op moeras en riet zijn aangewezen. De rietzanger broedt er, net als de snor, bruine kiekendief en de knobbelzwaan. In de bosjes groeien grauwe wilgen en hoge zwart elzen. Zij bieden beschutting en rust aan reeën en otters. Verder zijn hier opmerkelijk veel nachtvlinders te vinden.

Om het verschil tussen een nachtvlinder en een dagvlinder te zien, kun je het beste naar de voelsprieten kijken. Zit er een ‘knopje’ aan het uiteinde? Dan is het een dagvlinder. Is de antenne draadvormig of geveerd? Dan zie je een nachtvlinder. Daarnaast zijn de meeste nachtvlinders onopvallend qua kleur.

Plantenrijk gebied

Ook wat betreft planten is er veel te ontdekken in de Teroelster Sipen. Het open water wordt opgesierd door de gele plomp en langs de randen krabbenscheer, terwijl de hoge rietkragen de kleine lisdodde herbergen. Jaarlijks wordt een deel van het riet gemaaid, waarbij ongeveer 20% blijft staan als leefgebied voor diverse rietvogels.

Het veenmosrietland biedt plek aan een verscheidenheid aan planten, waaronder varens en soorten zoals waternavel, watermunt, moeraswederik en melkeppe.

“Onvermoeibaar zingen de rietzangers vanuit het riet. Met hun ritmische staccato en zangimitaties van andere vogels fleuren zij het voorjaar op.”

Natuur geïsoleerd in de landbouwpolders

Versnippering van natuurgebieden is al heel lang een probleem in de natuurbescherming. De Teroelster Sipen zijn er een duidelijk voorbeeld van. Het gebied ligt geïsoleerd tussen landbouwpolders. In deze omliggende landerijen wordt het waterpeil laag gehouden, waardoor dit moerasgebiedje langzaam uitdroogt. Misschien kan dit terrein ooit deel uitmaken van een lint van natuurgebieden, van het Koevordermeer naar de Vegelinbossen. Het zou zeker een oplossing zijn voor haar ‘problemen’.

Bewoners Teroelster Sipen

Flora en fauna

It Fryske Gea zet zich in voor het beschermen en ontwikkelen van de biodiversiteit. Benieuwd hoe wij dit doen en hoe jij kunt helpen? Ontdek het verhaal van de bewoners van onze gebieden.

Flora en fauna: Bruine kiekendief
Bruine kiekendief
Ontdek meer
Flora en fauna: Ree
Ree
Ontdek meer
Flora en fauna: Otter
Otter
Ontdek meer
Flora en fauna: Riet
Riet
Ontdek meer
Flora en fauna: Argusvlinder
Argusvlinder
Ontdek meer
Flora en fauna: Oranjetipje
Oranjetipje
Ontdek meer