Kinderen volop aan de slag in It Fryske Gea tijdens Natuurwerkdag Junior
Vrijdag 4 november gingen basisschool kinderen uit Drachten en Earnewâld volop aan de slag in natuurgebieden van It Fryske Gea tijdens de Natuurwerkdag Junior. Terwijl er in Nationaal Park De Alde Feanen wilgen werden gesnoeid en vogels gespot vanuit de vogelkijkhut, werden er in Park Huize Olterterp honderden stinzenbollen geplant. Lekker samen buiten bezig zijn in de natuur en ondertussen leren over de planten en dieren in het gebied.
Kinderen van groep 6, 7 & 8 van de Master Frankeskoalle uit Earnewâld hielpen met onderhoudswerk in Nationaal Park De Alde Feanen. Samen met vrijwilligers van It Fryske Gea werden wilgen gesnoeid, waarvan de takken gebruikt werden om het scherm bij de vogelkijkhut in de Lytse Mear te herstellen. In de vogelkijkhut leerden de kinderen over (trek)vogels. Aalscholver, fuut, grauwe gans, meerkoet, er kwam van alles voorbij in de lens van de verrekijkers. Op een turflijst konden de kinderen aanvinken welke vogels ze zagen.
‘Ik heb wel zeven bomen omgezaagd!’, vertelt Pieter van 10 jaar vol trots. De takken leken inderdaad wel op bomen, zo groot waren ze, vertelt begeleider Natuur- en Milieueducatiecentrum Pingo & Pet Laura Steigenga.
Sneeuwklokjesfestijn gegarandeerd
In Park Huize Olterterp kwamen groep 7 & 8 van OBS de Tille uit Drachten langs om honderden stinzenbollen te planten. Adjunct-directeur Chris Bakker en districtshoofd Michel Krol van It Fryske Gea verwelkomden de kinderen in het landhuis van het park, tevens hoofdkantoor van It Fryske Gea. Ze vertelden over de rijke historie van het pand en de tuin die eind 18e eeuw werd aangelegd in de Engelse landschapsstijl, een ontwerp van tuinarchitect Roodbaard. Eenmaal buiten werden bladeren, takken, mos en paddenstoelen gevonden. Hoog in de boom spotte een van de kinderen een bosuil. Deze werd door de kinderen gedoopt tot ‘Patricia’. De schepjes werden hard in de grond geduwd om de bolletjes goed te verstoppen. Passend bij de natuurlijke ontwerpstijl van Roodbaard groeien deze in het vroege voorjaar uit tot een wit tapijt aan ‘sneeuwklokjes’.
Stinzenfloramonitor
In het voorjaar schieten de sneeuwklokjes bij Park Huize Olterterp uit de grond. Alle kinderen, ouders, begeleiders die vandaag meededen, maar ook andere bezoekers kunnen dan een kijkje komen nemen. Op www.stinzenflora-monitor.nl staat aangegeven op welke locaties in Fryslân, Groningen en Duitsland stinzenflora te zien is.
Samenwerking
De Natuurwerkdag Junior is een landelijke dag met extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Kinderen uit het hele land deden vandaag mee met mooie natuurklussen om samen buiten bezig te zijn in de natuur en te leren over hun directe leefomgeving: de planten, dieren en mensen die met elkaar in een ecosysteem leven.
De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL.
De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, met medewerking van Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.