De renovatieplannen van het oude grasland

De oorspronkelijke leien – al decennia bestaande geulen – die in jaren zijn dichtgeslibd hoeven niet dieper, maar willen we opschonen. Zo kan het water z’n weg goed vinden.

Door met een wal-frees flauwe oevers te maken aan die geulen, ontstaat er een brede grens tussen water en land, waar het al snel zal wemelen van de insecten. De kuikens kunnen er rustig rondlopen en hun kostje bij elkaar scharrelen. Ook de oude greppels moeten opnieuw uitgevreesd en hebben kopakkerbuizen nodig.

Plasdras komt heel precies

Niet te veel en niet te weinig, bij waterpeilen komt het best precies. Het aanvoeren van water van buiten is dus net zo belangrijk als het vasthouden en het tijdig afvoeren ervan. Dat ‘precies goed’ noemen we plasdras. Zachte glooiingen vormen de verbinding tussen water en land. Het water houdt de grond ook zacht. Wormen doen er hun werk en vormen de basis voor het voedsel van de volwassen vogels.

Voor de aanvoer plaatsen we buizen naar de sloten rondom het gebied. Met een buispomp beheert It Fryske Gea de invoer van water nauwkeurig. We leiden zo het water ook moeiteloos door het gebied. En tot slot zijn de greppels en een wateruitlaat nodig om overtollig water af te voeren. Met een overstortschuif voor in té natte perioden. Ook na het broedseizoen is de wateruitlaat nodig om het land geschikt te maken voor bewerking door de pachters.

Help kuikens overleven

Steun de weidevogels

Weidevogels zoals de kievit, tureluur, scholekster en grutto hebben het moeilijk in Nederland. Ze brengen te weinig jongen groot om de populatie in stand te houden. Met jouw hulp kunnen we meer weidevogelgrond veiligstellen en inrichten, waterpompen aanschaffen en broedgebieden beschermen. Geef de kuikens een kans op een toekomst!

Het succesvolle hart

Kievit, grutto, tureluur, maar ook bijvoorbeeld zomertaling en watersnip voelen zich al enige jaren thuis in het bloem- en kruidenrijke kerngebied van Eanjumer Kolken. It Fryske Gea heeft daar de structuren van het oude boerenland in het afgelopen decennium hersteld.

Daardoor was de kern van het gebied zelfs in de droge zomers van ’19 en ’20 een veilig thuis voor veel water- en weidevogelsoorten. De 10 pachters werken volop mee aan het mozaïekbeheer, waarbij de broedende vogels en opgroeiende kuikens leidend zijn voor het moment van maaien. Het is een gebied om trots op te zijn en te gebruiken als voorbeeld.

Gerelateerde berichten

Meer over dit onderwerp

Meer over dit project en lees over hoe It Fryske Gea zich inzet voor het beschermen, beheren en ontwikkelen van de natuur en cultuurhistorie in Fryslân.

: Weidevogels terug in Eanjumerkolken
Weidevogels terug in Eanjumerkolken
“Door het terugbrengen van greppels, het verhogen van het waterpeil en een mooie samenwerking...
Lees meer
: Aanvalsplan Grutto
Aanvalsplan Grutto
Ja, ik steun het Aanvalsplan Grutto Het Aanvalsplan Grutto werd in november 2020 overhandigd...
Lees meer
: Meer kans voor weidevogels Warkumerwaard
Meer kans voor weidevogels Warkumerwaard
Werkzaamheden Op de aangekochte percelen stonden een oude melkschuur en mestzak die beide in...
Lees meer