Adellijk bos bij St. Nicolaasga

Wilhelmina-oard mag dan niet groot zijn, maar samen met de omliggende bossen vormt het een waardevolle omgeving voor dieren en planten. Bovendien erg geliefd door inwoners van St. Nicolaasga om te wandelen. Het bos werd in 1845 aangelegd door Jonkheer Van Beyma, destijds burgemeester van Lemsterland. In 1986 werd het grotendeels eigendom van It Fryske Gea.

De lange, rechte eiken- en beukenlanen getuigen van de adellijke geschiedenis van dit gevarieerde bos. Een deel van het landhuis en landgoed is nog steeds in particulier bezit. It Fryske Gea beheert de overige 18 hectare, voornamelijk als wandel- en natuurbos. Voor wie van lange wandelingen houdt, is een bezoek aan Wilhelmina-oard in combinatie met een wandeling door de Vegelinbossen een aanrader.

“Het bos van Wilhelmina-oard bestaat uit ‘oude’ bos en een nieuw aangelegd deel. Dit is rond 2007 aangelegd binnen de ruilverkaveling Doniawerstal en bestaat uit jong aangeplant bos en singels met inheemse boom- en struiksoorten. Daarnaast is er een wandelverbinding gerealiseerd tussen Huis ter Heide en het bos Wilhelmina-oard.”

Heerlijke dennengeur in het bos

In de Ryptsjerksterpolder is een spectaculaire verscheidenheid aan vogels te vinden. Een deel van de graslanden in de polder, de zogeheten zomerpolders, wordt tussen half oktober en half maart onder water gezet. Duizenden kolganzen, brandganzen en smienten overwinteren hier, voordat ze in het voorjaar naar hun broedgebieden in het hoge noorden vliegen.

In het voorjaar is de droogvallende polder een eldorado voor grote aantallen weidevogels als grutto, tureluur en veldleeuwerik. In de dichte rietkragen van de petgaten broeden soorten zoals de bruine kiekendief, baardmannetje, roerdomp, blauwborst en vele rietzangers.

De bosvogels van Wilhelmina-oard

In de winter laat de grote bonte specht zich vaker zien. Met een beetje geluk hoor je ze fanatiek timmeren op het oude hout. Je zou denken dat zij van al dat getimmer hoofdpijn krijgen, maar hun kop is hier helemaal op berekend. In het voorjaar trekken de mannetjes met dit timmermansmachtsvertoon vrouwtjes aan en wordt er natuurlijk ook een nest uitgehakt.

In de lente hoor je nog veel meer vogels in dit mooie bos. Je ziet dan bijvoorbeeld de boomklever tussen de frisgroene bladeren. Een andere bewoner van dit bos is de zwartkop, die graag vertoeft tussen de oude bomen en profiteert van het natuurlijke bosbeheer. Hij verstopt zich graag, maar je kunt hem wel herkennen aan zijn prachtige melodieuze gezang.

Natuuruitjes voor jong en oud!

Ga mee op excursie

Ontdek het Friese landschap of verwonder je over onze cultuurhistorische pareltjes. Bos, heide of moeras, onze excursieleiders vertellen je honderduit over onze gevarieerde natuurgebieden!

Eropuit in It Fryske Gea

Natuurroutes

Houd je van cultuur en natuur, van struinen en onderzoeken? It Fryske Gea biedt je oneindig veel mogelijkheden om te wandelen, te fietsen, te varen of om je eigen route te plannen.

  • pets
  • hiking
Wandelroute Wilhelmina-oard
Ontdek route

Bewoners van Wilhelmina-oard

Flora en fauna

It Fryske Gea zet zich in voor het beschermen en ontwikkelen van de biodiversiteit. Benieuwd hoe wij dit doen en hoe jij kunt helpen? Ontdek het verhaal van de bewoners van onze gebieden.

Flora en fauna: Stinzenflora
Stinzenflora
Ontdek meer
Flora en fauna: Grote bonte specht
Grote bonte specht
Ontdek meer
Flora en fauna: Boomklever
Boomklever
Ontdek meer
Flora en fauna: Bostulp
Bostulp
Ontdek meer
Flora en fauna: Das
Das
Ontdek meer
Flora en fauna: Kuifmees
Kuifmees
Ontdek meer