Een bezoek meer dan waard

Het bezoek start onder de rook van de hervormde kerk. Vanaf de parkeerplaats loop je door een boog van leifruitbomen. Daarachter verschijnt het prachtige slotje met het kenmerkende torentje. Het oorspronkelijke vierkante erf waarop het slotje staat, stamt uit de Middeleeuwen. Onder het wateroppervlak van de gracht is nog een oude wasplaats, een paardenwed, te vinden. Hier werden de paarden en koetsen gewassen. Ook de prachtige oude toegangspoort maakt indruk. Zowel de poort, de gebouwen en het park zijn aangemerkt als Rijksmonument.

“Een wandeling door Landgoed Martenastate in Koarnjum betekent de sfeer proeven van de vroegere adel. Het park vertelt als het ware haar historie.”

Kenmerkend karakter van het park

Het park heeft een romantisch karakter met elementen uit de Engelse landschapsstijl, zoals gebogen paden en hoogteverschillen, een slingerende waterpartij en meerdere oude bomenlanen. Vanuit het park zijn er prachtige doorkijkjes naar het open landschap in de omgeving. Bijzonder is ook de familiebegraafplaats in de vorm van een grafheuvel met inmiddels bijzondere exemplaren van rode- en groene beuken.

Rijke historie

Landgoed Martenastate kent een rijke geschiedenis. Daar waar nu een Rijksmonumentaal Slotje staat, stond voorheen de Martenastate; een landhuis in de vorm van een zadeldakstins. Rond 1400 was het landgoed al in bezit van de familie Martena. De eerst bekende bewoner van deze state was Sytze Martena. Verschillende generaties van de familie liggen begraven in de grafheuvel die in 1809 werd aangelegd. Aan het einde van de negentiende eeuw droeg de jonker het landgoed over aan de hervormde kerk.

In 1899 is de oude state afgebroken en vervangen door een “slot”. Dit gebouw bestaat nog steeds en is gelegen op het eiland in de slotgracht. Als vervanger ontwierp architect W.C. de Groot een miniatuur-kasteeltje in neo-renaissancestijl, met de opvallende ‘sipel’, de ui-vormige dakbedekking van de toren.

Beheer van Park Martenastate

Sinds 1966 is Stichting Martenastate in het bezit van park, state en opstallen en belast met het beheer. In opdracht van de stichting geeft It Fryske Gea uitvoering aan het groene beheer. Vele vrijwilligers voeren wekelijks onderhoudswerkzaamheden uit aan het park. In 2018 is het landgoed uitgebreid met twee aangrenzende percelen die een herinrichting hebben ondergaan tot een stinzenflorabos en een singel.

Een groen hart voor het Friese landschap

Word vrijwilliger bij It Fryske Gea

Trots zijn wij op onze vrijwilligers! Zonder hen kunnen wij onze missie niet volbrengen: het beschermen, behouden en ontwikkelen van natuur en erfgoed. Draag jij het Friese landschap ook een groen hart toe?

Eropuit in It Fryske Gea

Natuurroutes

Houd je van cultuur en natuur, van struinen en onderzoeken? It Fryske Gea biedt je oneindig veel mogelijkheden om te wandelen, te fietsen, te varen of om je eigen route te plannen.

  • pets
  • hiking
Wandelen Park Martenastate
Ontdek route

Bewoners van landgoed Martenastate

Flora en fauna

It Fryske Gea zet zich in voor het beschermen en ontwikkelen van de biodiversiteit. Benieuwd hoe wij dit doen en hoe jij kunt helpen? Ontdek het verhaal van de bewoners van onze gebieden.

Flora en fauna: Bostulp
Bostulp
Ontdek meer
Flora en fauna: Boomklever
Boomklever
Ontdek meer
Flora en fauna: Grote bonte specht
Grote bonte specht
Ontdek meer
Flora en fauna: Kuifmees
Kuifmees
Ontdek meer
Flora en fauna: Stinzenflora
Stinzenflora
Ontdek meer