Halbe Hettema ontvangt Sulveren Swanneblom

Als dank voor zijn jarenlange inzet voor de Friese natuur ontving Halbe Hettema tijdens zijn afscheid als natuurverslaggever van de Leeuwarder Courant een bijzondere onderscheiding van It Fryske Gea: de Sulveren Swanneblom. Ruim 34 jaar had de journalist natuur en landschap in zijn portefeuille. Voorzitter Arjen van der Meer prees hem voor zijn kritische aanpak en onafhankelijke blik en overhandigde hem de bijzondere draagspeld.

Sulveren Swanneblom

Met de pen opkomen voor de natuur in Fryslân

Halbe Hettema publiceerde met grote regelmaat over de natuur. Weetjes over soorten, maar ook artikelen over mensen die actief bijdragen aan de natuur. Hiermee droeg hij bij aan het creëren van draagvlak en maakte hij lezers bewust van hun invloed op onze natuur. Zijn bevlogenheid liet hij zien door regelmatig zaken ter discussie te stellen. De achteruitgang van de weidevogels ging hem aan het hart en uitte hij in dramatische berichten over de achteruitgang, het belang van insecten, de invloed van de mens, zijn visie op predatie en de broedmachine als redding voor de kievit. Hij etaleerde een grote kennis van de natuur.

Ook richting It Fryske Gea wist Hettema zich kritisch op te stellen. Zo was de bejaging van ganzen hem een doorn in het oog. Anderzijds gaf hij ons altijd de mogelijkheid te reageren op kritiek. Een objectieve blik op de ontwikkelingen van de natuur en het handelen van de mens daarin kenmerkte zijn schrijven.

Met een uitgebreide reportage in de Leeuwarder Courant van zaterdag 20 oktober nam de natuurverslaggever afscheid van de krant. Bekijk in onderstaande video zijn visie op de Friese natuur.

Bronvermelding foto en video: LC

Pictogram

Wil je de Friese natuur een handje helpen?

Doe een donatie
It Fryske Gea maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte berichten over de natuur en onze activiteiten op social media en via derde partijen tonen. Lees meer over cookies