Houtsnippen vangen in het Rysterbosk
Het is herfst en er worden weer houtsnippen gevangen in het Rysterbosk. Vroeger werd dit gedaan als welkome aanvulling op het inkomen van de gewone man, tegenwoordig enkel voor wetenschappelijk onderzoek. De houtsnip geniet in het Rysterbosk namelijk van volledige bescherming. Met de enige overgebleven flouw van vroeger (een groot vangnet), wordt de houtsnip gevangen, geringd en daarna weer losgelaten. Een ouderwetse traditie die nu wordt gecombineerd met een hedendaags onderzoek in het belang van de natuur.
De houtsnip is het hele jaar door te vinden in Fryslân en er komen tijdens de herfst zelfs nog meer bij vanuit Noord-Europa. Tijdens hun jaarlijkste reis naar het zuiden (bij voorkeur kustlijn) is het Rysterbosk een favoriete plek om te rusten en te eten.
Tot het begin van de vorige eeuw werden houtsnippen tijdens de herfstrek gevangen met behulp van bovenstaande flouw. Er stonden in Gaasterland soms tweehonderd van deze netten opgesteld, waarvan een twintigtal in het Rysterbosk. Per jaar werden vele vogels gevangen.
Er is één flauw overgebleven, waarmee vanaf 1955 voor wetenschappelijk onderzoek in de herfst nog wordt gevangen. In de herfst voeren de houtsnippen dagelijks trekbewegingen uit naar open terrein. In feite doen ze dat tweemaal per dag: bij zonsop- en ondergang. Overdag houden de dieren zich schuil in het onderhout (bijvoorbeeld struikgewas), maar ’s avonds begeven ze zich naar naburige graslanden. Daar foerageren ze de hele nacht, om pas bij het ochtendkrieken naar het bos terug te keren.