Reitse Spanninga over eerlijk voedsel

Voor mij geldt, liever een product met een verhaal dan iets eten waarvan ik de oorsprong niet weet. Zeker in deze tijd. We zijn ons steeds meer bewust van de invloed op moeder aarde. Is dat nieuw… welnee! Al jaren doen koks en culinaire genieters hun best om producten uit de streek te halen. We verzamelen informatie over hoe het groeit en welke aandacht en liefde de boer er aan besteedt. Het is duidelijk dat juist nu deze onderwerpen in de schijnwerpers staan.

Reitse Spanninga

Ik ontmoette een tijdje geleden Sjoerd Hoekstra (biologische boer) en Henk de Vries (directeur It Fryske Gea). Het zijn juist deze mensen die volhardend als pionier er heilig in geloven dat biologisch en natuurinclusief boeren de toekomst heeft. Samenwerken is hierbij een must.

Dat ‘It Fryske Gea’ pioniers omarmt kan ik eigenlijk alleen maar een logisch gevolg vinden, omdat zij de verbinding zijn tussen natuur en consument. Ik hoop dan ook dat velen hen volgen. Naast dat het goed voor de natuur is – niet onbelangrijk voor mij als kok – smaken de producten écht ge-wel-dig!

Bij een bezoek aan de Peinder Mieden, waar de stoere blaarkoppen vrij rondlopen, kreeg ik dat warme gevoel van liefde voor het vak. Van zowel de boer als de kok. Mij werd verteld dat er in de zomer zeker een kudde van 50 blaarkoppen lopen en dat juist deze prachtige dieren meehelpen aan een betere biodiversiteit. Dit komt door hun manier van grazen op het land. En dat is weer een speerpunt en doelstelling van It Fryske Gea.

Eerlijk en heerlijk

Sjoerd gaf mij een prachtig gemarmerd stuk rosbief, ‘Hjir asjeblieft! Dit moast mar ris besykje, ik hear wol in reaksje’. Nou… die heeft hij inmiddels gehad! Het is puur, verfijnd, elegant en een product met een verhaal. Ik heb als buitenkoker mijn BBQ aangestoken en het vlees met aandacht gegrild. Daarom in deze column een recept van dit heerlijke, maar vooral eerlijke product (te verkrijgen via uwstadsboerfryslan.frl).

Kooktip van Reitse

Ik noem het recept ‘Rosbief van de Peinder Mieden met eigengemaakte remoulade saus’. Ik heb het koud gegeten met een goed glas Rhône erbij… van een wijnboer met dezelfde passie voor de natuur als Sjoerd en Henk. Probeer het maar eens…

Download recept hier >>

Lekker ite!
Reitse

Pictogram

Wil je de Friese natuur een handje helpen?

Doe een donatie
It Fryske Gea maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte berichten over de natuur en onze activiteiten op social media en via derde partijen tonen. Lees meer over cookies