Bij slecht weer is het moeilijk muizen vangen
Het slechte weer van de afgelopen dagen is niet gunstig voor de jonge kerkuilen. Vooral als het 's nachts regent en hard waait kunnen de ouders geen muis in het veld vangen. Gelukkig duurt het slechte weer meestal niet de gehele nacht en zijn er lokaal grote verschillen. Waarschijnlijk zijn de twee jongste kuikens het slachtoffer geworden van voedsel tekort.
Afbeelding: eerste en tweede legsel (foto van Ben van Schie)
Bij de aanvoer van prooien worden de oudste jongen eerst gevoerd. Ze staan vooraan te blazen wanneer één van de ouders met een muis naar binnenkomt. Wanneer ze verzadigd zijn komen de jongsten pas aan bod. Zeer kleine jongen kunnen geen nacht zonder voedsel. Ze raken verzwakt en sterven.
Voedselbehoefte
Volwassen vogels en grote jongen hebben per etmaal 70 tot 80 gram voedsel nodig. Afhankelijk van de prooigrootte zijn dat 4-8 muizen. Spitsmuizen wegen ongeveer 10 gram en veldmuizen 20-40 gram. Er worden in Earnewâld vooral veldmuizen gevangen. Dat zou betekenen dat er per nacht ruim 30 veldmuizen moeten worden gevangen (of 60 spitsmuizen!). Wanneer één van de 5 jongen ‘s nachts geen voedsel krijgt, neemt het gewicht snel af: 20-30 gram. Dus ze kunnen één of twee nachten zonder voedsel (zie ook vorige blog).
Er zijn al vervolglegsels
Op een aantal plaatsen in de provincie is het vrouwtje al met een tweede legsel begonnen, terwijl er nog grote jongen in het nest zitten! Dat is vooral in de muizenrijke gebieden (klei- en veengronden). Het mannetje moet dan de grote jongen en het vrouwtje van voedsel voorzien. Meestal begint het vrouwtje aan een tweede legsel nadat de jongen van het eerste legsel zijn uitgevlogen.