Zoeken pictogram Contact pictogram Favorieten pictogram 0 Webshop pictogram 0 Menu pictogram

Voor iedereen die van de Friese natuur houdt

Durven de haviken nog?

Het zijn spannende dagen bij ons nest in Nationaal Park De Alde Feanen. Eerst leken de zeearenden voor het oude haviksnest te kiezen. Ze bouwden elke dag aan het nest en brachten dan takjes en nestmateriaal naar de nestkom. Hierbij hoorde ik ook regelmatig de roep van de zeearenden. Afgelopen zaterdag veranderde het tij.

Ineens kwamen de zeearenden op het nest met de camera. Het smoorverliefde paartje startte direct met het netjes maken van het nest. De havik was het hiermee niet eens en viel fel aan. Hij zal wel denken, dit gebeurt mij toch geen tweede keer? Als kleine havik maak je alleen niet echt indruk op de zeearenden. Het mannetje riep en daarna ging het verliefde paartjes rustig verder. Daarna bleef het rustig rondom het nest. De zeearenden hebben zeker een behoorlijke indruk achtergelaten en ook het koude weer helpt niet mee.

Afgelopen dinsdagochtend sprokkelden de haviken hun moed weer bij elkaar. Het begint er hierdoor zo langzamerhand steeds meer op te lijken dat de haviken het nest met de camera gaan bezetten. Ze bezochten het nest en er werd gepaard. Haviken zijn in dat opzicht echte casanova’s. Ze paren in het broedseizoen zo’n 500 tot 600 keer. Je moet het uithoudingsvermogen er maar voor hebben. Intern werd al gegrapt over de duur van de paring 😉 Slechts 8 seconden…

Wanneer de beide vogels op het nest zitten, zie je het verschil tussen een mannetje en vrouwtje het beste. Je ziet dit vooral aan de grootte, grotere spanwijdte, klauwen en snavel. Bij alle roofvogels is het vrouwtje groter dan het mannetje. Het mannetje vangt dan ook kleinere prooien dan het vrouwtje. Een vrouwtje is in staat een kerkuil of zelfs een buizerd te vangen, terwijl het mannetje het houdt bij de kleinere vogels.

Voorlopig blijft het nog afwachten. Met het koude weer is er nu weinig actie op het nest. In tegenstelling tot de bevroren polders in Nationaal park De Alde Feanen, waarop de vele schaatsliefhebbers een poging wagen. Durven de haviken vaker het nest te bezoeken? Verschijnen ze met takken? We wachten hoopvol af.

Facebook pictogram Twitter pictogram LinkedIn pictogram E-mail pictogram Whatsapp pictogram

Praat mee

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Volg ons ook op:
Favorieten pictogram Webshop pictogram Chat pictogram Contact pictogram Lid worden
Onze website maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Klik op 'Ik ga akkoord' om toestemming te geven voor het plaatsen van cookies. Lees meer over cookies