Hoe gaat dat broeden eigenlijk?

Mijn allereerste blog voor de Beleef de Lente in It Fryske Gea, spannend! Omdat ik (nog) niet veel kennis over een soort als de havik in pacht heb, besloot ik ter voorbereiding een aantal blogs en video’s van vorig jaar te lezen. Zo nieuw als ik in ‘de wereld van de vogel’ ben, viel het mij op dat moeder havik niet meteen al het eerste ei ging bebroeden – hoezo eigenlijk niet? En wat is broeden precies? Dat ga ik in deze blog uitvogelen.

Eieren op temperatuur houden

Volgens de encyclopedie is broeden ‘het door warmte doen uitkomen van eieren, in het bijzonder van vogels’. Veel vogelouders doen erg hun best om de eieren lekker op temperatuur te houden, gemiddeld zo tussen de 35 en 38 graden. De havik broedt van eind maart tot in mei. Meestal worden er zo’n 3-4 eieren gelegd en is de broedduur (hoe lang ze op de eieren zit om ze warm te houden) 32-38 dagen per ei.

Waarom wachten?

Net zoals we vorig jaar hebben kunnen zien, start de havik niet meteen met broeden na het leggen van het eerste ei. Het is slim dat ze even wacht tot na de leg van het tweede of derde, want anders zou het leeftijdsverschil tussen de jongen te groot worden. Het eerste ei blijft gelukkig nog wel even vruchtbaar voordat ze lekker warm wordt bebroed. Pas tijdens het broeden start de ontwikkeling van het kuiken in het ei en is het dan wel erg gevoelig geworden voor temperatuurschommelingen.

Ben benieuwd

Vorig jaar kwam het eerste jong op 11 mei uit het ei, net als jong 2 en 3. Op die dag werden er 3 kuikens in 5 uur tijd geboren, iets wat erg bijzonder is! Normaal gesproken zit er meer tijd tussen elk kuiken. We zijn benieuwd hoe het dit jaar zal gaan.

Stel je vraag aan ons

Pictogram

Wil je de Friese natuur een handje helpen?

Doe een donatie
It Fryske Gea maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw ervaring op onze website te verbeteren. Door akkoord te gaan met de tracking cookies kunnen wij jou gerichte berichten over de natuur en onze activiteiten op social media en via derde partijen tonen. Lees meer over cookies