Vergrote schaapskooi Bakkeveen officieel geopend
Goed nieuws voor onze schaapskudde én de heide: de schaapskooi in Bakkeveen is uitgebreid! Met deze grotere kooi krijgen de Drentse heideschapen meer ruimte en veiligheid, zodat ze hun belangrijke werk – het beheren van de heide – nog beter kunnen uitvoeren.
Tijdens een feestelijke opening op 14 maart lieten Andries Bouwman, burgemeester van gemeente Opsterland, en Henk de Vries, directeur van It Fryske Gea, de schapen symbolisch hun nieuwe onderkomen betreden.



Toekomstbestendige schaapskooi
Met de grotere schaapskooi wordt het begrazingsbeheer aangepast aan wat er vandaag de dag nodig is: meer ruimte en veiligheid voor de schapen. Om de kwaliteit van de kudde te waarborgen, worden de lammetjes bij de kudde gehouden en wordt de kudde verder uitgebreid. Zo wordt de begrazing nog effectiever ingezet om de heide in topconditie te houden. Dit draagt bij aan het behoud van de biodiversiteit en een gezond ecosysteem.
De aanwezigheid van de wolf in Friesland heeft de uitbreiding versneld. Een veilige nachtrust is essentieel voor de schapen, zeker nu de kudde groeit. Naast de vaste schaapskooi wordt vanaf mei ook de mobiele schaapskooi weer ingezet, zodat de schapen veilig én flexibel kunnen grazen in verschillende natuurgebieden.
De uitbreiding van de schaapskooi is gerealiseerd met duurzame materialen. Het hout is afkomstig uit de eigen terreinen van It Fryske Gea en het dak is bedekt met Hollands riet.
Duurzaam natuurbeheer
De heide kan niet zonder schapen. Ze eten stikstofminnende planten zoals pijpestrootje en bochtige smele, waardoor planten als klokjesgentiaan en blauwe zegge beter kunnen groeien. Dit heeft een positief effect op de biodiversiteit: vogels zoals de tapuit en de nachtzwaluw, maar ook vlinders, reptielen en slangen profiteren hiervan.
Wil je de schapen in actie zien?
Elke dag trekt de schaapskudde met de herder het veld in. Wil je dit bijzondere tafereel meemaken? Bezoek dan de Delleboersterheide, Schaopedobbe of Ketliker Skar en zie hoe de schapen bijdragen aan een biodivers landschap. Benieuwd naar de schaapskooi zelf? Schrijf je in voor een van onze excursies en ontdek alles over het werk van de schaapsherder en het natuurbeheer.