Natuurlijk beheer van het beekdallandschap

De Delleboersterheide is een gebied met veel variatie. Denk aan het glooiende landschap, met open heideterreinen en veenputten, omringt door bos. It Fryske Gea wil dit terrein behouden als open beekdallandschap, zoals het nu is. De natuur moet zoveel mogelijk zelfstandig functioneren, maar waar nodig wordt wel geholpen.

Op deze manier proberen wij om bijzondere vegetatietypen en de daarbij behorende diersoorten te laten ontwikkelen. De beheermethode van de Delleboersterheide is door middel van begrazing door vee en het gericht maaien van de wat ruigere percelen. Planten als blauwe zegge, klokjesgentiaan en Spaanse ruiter hebben baat bij dit verschralingsbeheer. Opvallend is ook de aanwezigheid van de geelbloeiende beenbreek.

Eropuit in

Delleboersterheide

De Delleboersterheide is het gehele jaar door overdag vrij toegankelijk op de wandelpaden. Deelgebied de Hoorn is niet toegankelijk.

De bewoners van de Delleboersterheide

De Drentse heideschapen en Exmoorpony’s hebben een fulltime baan aan het begrazen van de Delleboersterheide. Maar deze grazers zijn niet de enige bewoners van het gebied. Zij leven hier samen met broedvogels, zoals boompieper, geelgors, maar sinds kort ook de kraanvogel en de wespendief. Daarnaast vind je hier zoogdieren als de vos en de das. Sprinkhanen zoals de heidesabelsprinkhaan, leven hier samen met 43 verschillende soorten libellen waaronder de zeldzame tengere pantserjuffer.

Delleboersterheide

Bezienswaardigheden

Er valt zoveel te beleven en ontdekken in Fryslân. In alle seizoenen en op allerlei manieren. De rijke cultuurhistorie, bijzondere parels in het landschap of neem een kijkje in een van onze vogelkijkhutten.

  • sound_detection_dog_barking
  • hiking
Libellenvlonder Catspoele
Verken
  • sound_detection_dog_barking
  • family_restroom
  • hiking
Uitkijkpunt Delleboersterheide
Verken
Pingoruïnes
Verken

Unieke rivierduintjes in De Hoorn

Deelgebied De Hoorn was vroeger een ‘meente’, een gemeenschappelijk weidegebied. Het is ontstaan in de laatste ijstijd als onderdeel van het Drents Plateau met voor Noord-Nederland unieke rivierduintjes, zoals deze vroeger te vinden waren langs de toen nog slingerende Tsjonger. Deze ontstonden in het landschap door de wisselende waterstanden van de rivier. Het zand op droge delen werd door de wind opgestoven tot duintjes in de buurt van de rivier, vandaar deze naam. De bijna dichtgegroeide pingoruïne is een kenmerkend deel van de Hoorn.

“De pingoruïne is een overblijfsel uit de ijstijd. Door het smelten van de ijsheuvel is een rond meertje met een aarden wal ontstaan. Na enkele eeuwen ontstond hierin een dik veenpakket.”

Natuuruitjes voor jong en oud!

Ga mee op excursie

Ontdek het Friese landschap of verwonder je over onze cultuurhistorische pareltjes. Bos, heide of moeras, onze excursieleiders vertellen je honderduit over onze gevarieerde natuurgebieden!

Eropuit in It Fryske Gea

Natuurroutes

Houd je van cultuur en natuur, van struinen en onderzoeken? It Fryske Gea biedt je oneindig veel mogelijkheden om te wandelen, te fietsen, te varen of om je eigen route te plannen.

  • hiking
Wandelroute Delleboersterheide en Diakonievene
Ontdek route

Bewoners van de Delleboersterheide

Flora en fauna

It Fryske Gea zet zich in voor het beschermen en ontwikkelen van de biodiversiteit. Benieuwd hoe wij dit doen en hoe jij kunt helpen? Ontdek het verhaal van de bewoners van onze gebieden.

Flora en fauna: Drentse heideschapen
Drentse heideschapen
Ontdek meer
Flora en fauna: Exmoorpony’s
Exmoorpony’s
Ontdek meer
Flora en fauna: Groene glazenmaker
Groene glazenmaker
Ontdek meer
Flora en fauna: Argusvlinder
Argusvlinder
Ontdek meer
Flora en fauna: Das
Das
Ontdek meer
Flora en fauna: Veenmossen
Veenmossen
Ontdek meer
Flora en fauna: Akker(on)kruiden
Akker(on)kruiden
Ontdek meer
Flora en fauna: Vuurlibel
Vuurlibel
Ontdek meer
Flora en fauna: Oranjetipje
Oranjetipje
Ontdek meer