Dobbepaarden
In de nacht van 31 oktober 2006 raast er een zware storm over het Noarderleech, waardoor het buitendijkse gebied bij Marrum overstroomt. Er staan op dat moment nog zo’n honderdvijftig paarden achter de zeedijk op de rand van de Ozingadobbe, ingesloten door het zeewater. Uiteindelijk lukt het zes amazones om de groep paarden, achter hun eigen paarden aan, naar een veilig gebied te laten volgen. De reddingsactie spreekt tot de verbeelding, het nieuws gaat de hele wereld over.
Kunstwerk ingepast in landschap
Na het paardendrama ontstond vanuit Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk de wens om een wandelroute aan te leggen als eerbetoon aan de reddingsactie. Samen met Sense of Place heeft het Doarpsbelang een zeven kilometer lange wandelroute achter de zeedijk bij Marrum aangelegd. Hier werd eerder het kunstwerk van Machiel Braaksma geplaatst: de hoefijzers op de grond die verwijzen naar de paarden die hier weer veilig aan land kwamen. Ook is er een fotokunstwerk van Marcel van Luit langs de wandelroute geplaatst op een hele unieke locatie, namelijk midden in de dobbe waar de paarden destijds vast kwamen te zitten. Het kunstwerk is alleen vanaf de rand te zien en ligt voor een deel onder water, afhankelijk van de waterstand. Van een afstand is het kunstwerk niet zichtbaar, het is ingepast in het landschap.
Bezoekersinformatie
Het startpunt van de zeven kilometer lange wandelroute bevindt zich buitendijks – nabij het Tempeltje van Ids Willemsma. Steek bij de dijksovergang naast het tempeltje de zeedijk over. Aan de linkerzijde is de startlocatie van de route, die is uitgezet met zwarte markeringspaaltjes. De Ozingadobbe, met daarin het unieke fotokunstwerk, ligt op een afstand van circa 350 meter vanaf de zeedijk.
Adres: Zeedijk 8, Marrum
Toegankelijkheid
Noard-Fryslân Bûtendyks is met zijn zomerpolders, dobben, zilte graslanden, slikvelden en kwelderwerken een belangrijk gebied voor vogels. De ‘Dobbepaarden’-wandelroute is vanwege het vogelbroedseizoen jaarlijks tussen 15 maart en 15 juli gesloten.
Dit project is een initiatief van Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk, It Fryske Gea en Sense of Place.
Het kunstwerk in de Ozingadobbe werd mede mogelijk gemaakt door De Versterking, STICHTING SIEBOLT FOUNDATION, Fries Paardenstamboek, Stichting Faderpaard en Gemeente Noardeast Fryslân en verschillende sponsoren: Wilcovak, Neenah Coldenhove, Chromaluxe en Epson.