Over dit gebied
De Slachtedyk steekt zo’n anderhalve meter boven het omliggende landschap uit en was een heel belangrijk wapen in de strijd tegen het water. Al meer dan duizend jaar geleden legde men de eerste stukjes van de dijk aan, in de tijd dat de Middelzee hier nog vrij spel had. Het landschap van toen is te vergelijken met het tegenwoordige waddengebied, met kwelders en slenken. Met de dijk perkten de mensen de macht van het water in. Aan de binnenkant bouwden ze hun huizen, op terpen om ook bij extreem hoog water droge voeten te houden.
Monumentale waterkering
Het duurde tot het jaar 1200 voordat de losse stukjes dijk aan elkaar werden gesmeed. Vijftig jaar later werd de Middelzee afgesloten, waarna de Slachte de functie hield van binnendijk voor extra bescherming. Tot in 1995 bleef deze officiële status van slaperdijk behouden. Met het verlies van de waterkerende functie was de Slachtedyk voor het waterschap niet meer interessant. Als beeldbepalend cultuurhistorisch element in het landschap is de dijk bijzonder waardevol voor Fryslân.
De dijk vertelt een verhaal dat begint in de middeleeuwen en die als markering in het landschap de route wijst naar een nieuwe toekomst. Lees het hele verhaal: Een dijk van een dijk deel I.
Er zijn weinig ecologische paden voor flora en fauna van deze lengte en met zo’n rijkdom aan zeldzame planten en insecten. Met haar 42 kilometer is de dijk een uithangbord van grote waarde voor de Friese natuur en cultuur. Lees verder: Een dijk van een dijk deel II.
Toevluchtsoord voor planten en insecten
De Slachtedyk is een plek met heel bijzondere planten. In het voorjaar zie je dan ook een grote diversiteit aan bloemen, net zoals we het vroeger gewend waren. De bloemenpracht wordt nog uitbundiger door laat te maaien en het gras snel af te voeren. Hierdoor wordt de bodem schraler. Veel planten houden daar van en ook insecten plukken hier de vruchten van.