Ontdek het
Mandefjild
It Mandefjild bestaat uit de gebieden Heide fan Allardseach en de Bakkefeansterdunen. Heidevelden, bos, vennen en de voormalige zandverstuiving bieden een prachtig decor voor een mooie wandeling. Het gebied heeft Natura2000 status vanwege de bijzondere natuurwaarden in het gebied.
Praktische info
Mandefjild
- Drempelvrij op pad
- Fietsroute
- Honden aangelijnd
- Met de kids
- Schaatsen
- Wandelroute
Het Mandefjild, de Bakkefeansterdunen en de Heide fan Allardseach zijn tussen zonsopkomst en zonsondergang vrij toegankelijk op de wandelpaden en zandvlakte. Door de Bakkefeansterdunen loopt een halfverhard pad voor mindervaliden van anderhalf kilometer lang.
Honden zijn aangelijnd welkom. Op de zandverstuiving mag de hond los, mits onder controle en rekening houdend met andere bezoekers.
Parkeren kan bij parkeerplaats Dúndelle in Bakkeveen of bij de schaapskooi ‘Oan e Wyk’ aan de Jarig van der Wielenwei 2.
Grote zandverstuiving
De Bakkefeansterdunen bestaat voor een groot deel uit een voormalige zandverstuiving. Deze was vroeger veel groter. Langzaam is het zand vastgelegd door de begroeiing. Her en der staat er in het heideveld een eenzame berk of grove den. Deze vrijstaande bomen zijn niet alleen landschappelijk mooi, maar ook van belang voor vogels als geelgors en boompieper. Luid zingend bakent de geelgors zijn territorium vanuit zo’n eenzame boomtop af.
“De Bakkefeansterdunen heeft alles in zich voor een dagje uit. De kinderen kunnen even uitrazen op de zandverstuiving en daarna maak je een heerlijke wandeling door bos en heide. Ook vind je er genoeg horecagelegenheden.”
Eropuit in
Bakkefeansterdunen
Het gebied bestaat uit De Bakkefeansterdunen, het Mandefjild en de Heide fan Allardseach zijn tussen zonsopkomst en zonsondergang vrij toegankelijk op de wandelpaden en zandvlakte.
Bijzondere cultuurhistorische elementen
Het eeuwenoude gebruik van het Mandefjild heeft zijn sporen achtergelaten. Ontelbare voetstappen, paardenhoeven en wielen van wagens sleten de Oude Drentse Weg helemaal uit waardoor een ‘holle weg’ is ontstaan. Vanaf de wandelroute rond Allardseach zijn delen van deze holle weg goed te zien. Maar ook de oude Landweer en grafheuvels in dit gebied herinneren ons aan een bewogen verleden.
De Landweer, een verdedigingswal uit de 15e eeuw, werd in 1930 geschonken door Jarig van der Wielen. Dit was het eerste bezit van onze vereniging. De grafheuvels stammen uit de late steentijd zo’n 3.500 tot 4.000 jaar geleden.
Oudste cultuurlandschappen
Heides behoren tot de oudste cultuurlandschappen van Europa, gevormd door een eeuwenoud landbouwsysteem genaamd ‘plaggen’. Hierbij wordt dierlijke mest verzameld in een schaapskooi, waarna het wordt gebruikt om gewassen te verbouwen op de voedselarme zandgronden. Door dit langdurige gebruik zijn de heides geleidelijk aan verarmd aan voedingsstoffen, terwijl de omliggende esgronden vruchtbaarder werden. Door overbegrazing ging een deel van het zand stuiven, waardoor er zandduinen en zandverstuivingen ontstonden.
In het Mandefjild
Bezienswaardigheden
Er valt zoveel te beleven en ontdekken in Fryslân. In alle seizoenen en op allerlei manieren. De rijke cultuurhistorie, bijzondere parels in het landschap of neem een kijkje in een van onze vogelkijkhutten.
Plaggenlandbouwsysteem met de schaapskooi
In de afgelopen vijftig jaar heeft het continue inwaaien van ammoniak ervoor gezorgd dat de heides steeds voedselrijker en zuurder worden. Dit gaat ten koste van veel typische planten- en diersoorten. Om de heide zo goed mogelijk in stand te houden gebruikt It Fryske Gea het plaggenlandbouwsysteem met de schaapskooi. Dit is de enige werkende kooi in Fryslân.
De mest uit de kooi wordt gebruikt op kleinschalige, kruidenrijke akkers in de directe omgeving. Deze bloemrijke akkers zijn een belangrijke nectarbron voor insecten en belangrijke voedselbron voor heidevogels in tijden dat er op de heide niet veel te halen valt. Het stro van deze akkers wordt na de oogst weer gebruikt in de potstal en zo is de cirkel rond.
“Naast de Drentse heideschapen graast er nog een klein groepje Exmoorpony’s in het gebied. Deze helpen om de opslag van jonge boompjes te verminderen.“
Speciaal voor jonge avonturiers
Vraag nu het avonturenboekje in het Mandefjild aan!
Ontdek de rijkdom van het bos en de heide van het natuurgebied Mandefjild en de Bakkefeansterdunen met ons avonturenboekje! Gratis aan te vragen voor leden.
Eropuit in It Fryske Gea
Natuurroutes
Houd je van cultuur en natuur, van struinen en onderzoeken? It Fryske Gea biedt je oneindig veel mogelijkheden om te wandelen, te fietsen, te varen of om je eigen route te plannen.
Bewoners van het Mandefjild
Flora en fauna
It Fryske Gea zet zich in voor het beschermen en ontwikkelen van de biodiversiteit. Benieuwd hoe wij dit doen en hoe jij kunt helpen? Ontdek het verhaal van de bewoners van onze gebieden.