De laatste vlucht
Het is de nacht van 4 op 5 september 1942. Een Lancaster bommenwerper met aan boord vier Britse en drie Canadese bemanningsleden is onderweg vanuit Engeland naar Duitsland om de haven van Bremen te bombarderen. Ze zijn niet alleen: nog 250 vliegtuigen zijn die nacht onderweg met dezelfde missie: het bombarderen van tactische Duitse doelen. Er spreekt moed en vertrouwen uit de brieven die de bemanningsleden hun vrouwen vanaf de vliegbasis in Syerston schrijven, maar in de romp van de kist heerst vooral spanning. En terecht: de bemanning heeft voor 24 vluchten getekend en voor iedere vlucht bestaat een kans van 1 op 24 om neer te storten.
De lancaster onder vuur
Duits afweergeschut neemt vanaf Vlieland de R5682 onder vuur. Met twee kapotte rechtermotoren zet piloot Joslin koers naar Friesland. Als het bericht van de aangeschoten flank de vliegbasis Leeuwarden bereikt, krijgt de Duitse piloot Heinz Vinke opdracht om de Lancaster definitief uit te schakelen. Vinke ziet even later vanuit zijn Messerschmitt 110 het aangeschoten vliegtuig vliegen en neemt de bommenwerper onder vuur en schiet raak.
Rond 02.45 uur krijgt de bemanning van Joslin de opdracht het brandende vliegtuig te verlaten. Joslin slaagt erin de bommen af te werpen maar kan zelf niet meer op tijd springen en stort met zijn vliegtuig neer. Het is dan 02.51 uur. Twee anderen overleven hun sprong ook niet. De overige vier landen goed maar brengen de rest van de oorlog door in Duitse krijgsgevangenkampen onder zeer slechte omstandigheden.
Het verhaal van de opgegraven bommenwerper
Op de tentoonstelling is de propellor van de R5682 te zien met een kogelgat dat door Vinke erin is geschoten. Ook het machinegeweer dat staartschutter Cooper op Vinke richtte wordt geëxposeerd, evenals de brandblusser die tevergeefs aan boord was. Een tijdlijn laat zien wat er wanneer en waar gebeurde. De laatste reis van het toestel kan zo gedetailleerd worden weergegeven door het jarenlange onderzoek dat Stichting Missing Airman Memorial Foundation uitvoerde en ter beschikking stelde.
De tentoonstelling ‘Geraakt. De laatste vlucht van Lancaster R5682’ is mogelijk gemaakt door de Provincie Fryslân.
Meer lezen?
Een bijzonder mo(nu)ment
Berging bommenwerper ‘Lancaster R5682’ in Alde Feanen
Sanering van voormalige vuilstortplaats Ald Dwinger
Natuur krijgt weer de kans op Ald Dwinger
Informatie over de Tweede Wereldoorlog in Fryslân